Blog: Een nieuw jaar

Lieve mensen, ik heb een uitgebreid verslag geschreven over mijn intense belevenissen van afgelopen jaar. Je bent welkom om het te lezen.
Ik hoop je hiermee te inspireren om komend jaar ook te gaan focussen op het leven wat werkelijk voor jou bestemd is.

Terugblik
Afgelopen jaar was voor mij een jaar van grote veranderingen. In december vorig jaar heb ik met succes een stoma herstel operatie ondergaan. Wat een fijn gevoel! Ik had mijn buik weer terug en kon weer op de normale manier naar het toilet. In maart begon ik mij beter te voelen dan ooit. Ik had mij voorgenomen om het in 2018 rustig aan te doen en ervoor te gaan zorgen dat ik mij helemaal fit en gezond zou gaan voelen. Dit is niet helemaal gelukt:-)

Ik kwam er met roosteren voor 2018 en 2019 al snel achter dat ik met al mijn trainingen en door de uitbreiding met andere docenten vanaf januari 2019 met te weinig ruimte zou kampen. Ik was al 100 keer langs de locatie gelopen waar ik nu zit, maar altijd bedacht ik mij dat dit veel te duur voor mij was. Op een dag fluisterde mijn innerlijke stem tegen mij: ‘Sandra, maak een afspraak met de makelaar’. En hier heb ik gehoor aan gegeven. Het pand bleek al 2,5 jaar leeg te staan en de makelaar was bereid om veel korting te geven op de huurprijs. Bovendien zou ik mogen onderverhuren. Het leek erop dat dit een kans was die ik niet kon laten lopen.

In mei heb ik besloten om te gaan verhuizen naar deze locatie. Ik zou dit met 2 andere mensen gaan doen maar gaandeweg kwam ik erachter dat dit meer voortkwam uit de angst om het alleen te doen, want echt fijn heeft deze samenwerking nooit gevoeld. Hier kwam ik helaas pas laat achter. Eind juli heb ik besloten om het toch alleen door te zetten. Elisabeth, Esmeralda en Jacqueline zouden wel met mij meegaan.
Ik kan je wel zeggen dat ik nooit eerder zoveel angst heb gevoeld. Nooit eerder heb ik zo hard gewerkt en zoveel op mij af gekregen als sinds die tijd. En nooit eerder  ben ik zo met mijzelf geconfronteerd. Het pand was klaar en prachtig, maar mijn eigen licht was inmiddels behoorlijk gedoofd. In oktober voelde ik mij vooral oververmoeid en uitgeblust, om tot de conclusie te komen dat ik het op deze manier niet lang zou kunnen volhouden. Ik voelde mij diep ongelukkig.

Madeira
Tijd om mijzelf wat vragen te stellen. Ik ben eind oktober in mijn eentje op vakantie gegaan naar Madeira, waar ik een weekje hele goede gesprekken met mijzelf heb kunnen voeren en mij daarnaast heb opgeladen in de mooie natuur. Dit was het beste cadeau wat ik mijzelf kon geven. Ik heb mijzelf daar afgevraagd: Hoe kan ik weer gelukkig worden? Maar ook: wat maakt dat ik zo hard werk en zo moeilijk nee kan zeggen? Wat maakt dat ik soms geneigd ben om mij meer betrokken te voelen bij mijn werk en bij anderen, dan bij mijn eigen levensgeluk en gezondheid?

Ik kreeg antwoorden. Ze waren wellicht niet leuk maar wel helder. Veel van mijn ongewenste neigingen zijn al in mijn vroege jeugd ontstaan, net zoals dit bij vele andere mensen het geval is. Ik heb prestatiegerichtheid, hard werken en perfectionisme met de paplepel ingegoten gekregen. En als ik al een complimentje kreeg, dan was dit vaak vooral gericht op mijn ‘sterk zijn’ in het dragen van mijn ziekte. Dit laatste heeft mij op meer manieren gevormd dan mij lief is. Daarnaast heb ik als empaat de neiging gehad om energie van anderen te absorberen vanuit mijn wens om mij (in eerste instantie) te verbinden met mijn ouders en later met andere mensen om mij heen. Ik vond het blijkbaar maar moeilijk om in een lichaam te zijn, afgescheiden van anderen.

Ik vond trouwens een SITE waar wordt uitgelegd wat dat er een verschil is tussen empaat en HSP’er zijn. Het moge duidelijk zijn dat ik onder de empaten val:-)

Spiegels
In Madeira werd ik in het hotel geconfronteerd met enorme (echte) spiegels en jeetje wat schrok ik van wat ik zag! Mijn lichaam heeft nogal wat doorstaan gedurende mijn 48-jarige leven.  Al mijn ervaringen zag ik uitvergroot terug in mijn spiegelbeeld. Mijn dunne, slappe, broze, verouderde huid door medicatiegebruik, spierafbraak, littekens, de sporen van een (tijdelijk) stoma: het was nogal wat. Ik merkte dat ik het moeilijk vond om mijzelf mooi te vinden. En zo rees bij mij ineens het inzicht dat dit al het geval is geweest zo lang ik het mij kan herinneren. Ik heb al vanaf mijn geboorte een huidziekte. Ik kan mij werkelijk niet herinneren dat ik mijzelf ooit een mooi meisje heb gevonden maar dit hield mij wel vaak bezig. Waarom was ik zo anders? Ik wilde ook mooi zijn!

Zou ik, met mijn harde werken, inzet en betrokkenheid bij anderen een soort van compensatiegedrag hebben vertoond om mijzelf toch te kunnen waarderen? Wil ik ook gewoon mooi worden gevonden? Ik hoor tegenwoordig regelmatig terug dat mensen mij een mooi mens vinden en ik weet dat ze hier mijn innerlijk mee bedoelen. Ik kwam erachter dat ik mijn uiterlijk eigenlijk nooit heb weten te waarderen. En ik begreep ineens dat ik mijn situatie en realiteit hier onbewust mee in stand heb gehouden. Tijd  om mijzelf mooi te gaan vinden.

Mooie overtuigingen
Ook begreep ik dat ik zou moeten leren om niet alles van mijn omgeving te absorberen. Dat ik in contact met anderen zelf ook zal moeten leren om in mijn eigen energie te blijven en achter mijzelf te blijven staan. Het is best lastig om steeds maar te voelen wat anderen voelen en om dan toch voor mijzelf te kiezen. Alsof dat niet ‘mag’. Dit voelt voor mij best onzeker, want zo heb ik het natuurlijk nooit gedaan! Ik ontdekte een aantal mooie beperkende overtuigingen:
– Je moet keihard werken om succesvol te zijn.
– Ik mag niet afstandelijk zijn. Ik moet mij zoveel mogelijk in anderen inleven.
– Zakelijk zijn is niet charmant.
– Als ik niet 200% mijn best doe, dan ben ik niet goed genoeg.
– Je ‘mag’ niet teveel geld verdienen met spirituele activiteiten.

Alles komt er op neer dat ik niet goed genoeg zou zijn als ik mij niet vooral met het welzijn van anderen zou bezighouden. Dat is egocentrisch. Mmm, waar had ik dat ook alweer geleerd? En zijn die mensen een voorbeeld van levensgeluk en gezondheid? 🙂 En hoe zat het ook alweer echt? Jeetje, ik moet echt beter leren luisteren naar hetgeen ik les in geef! In energie zijn wij allemaal met elkaar verbonden.  Als je goed voor jezelf zorgt, dan zorg je eigenlijk ook voor de ander. Ik zeg soms best goede dingen haha!

Maar ik kwam ik er dus achter dat ik afgelopen jaren meer JA had gezegd dan goed voor mij was. En dat hier voortdurend een angst onder zat verscholen. En hoewel ik inmiddels prima kon merken wanneer ik weerstand voelde (signalen dat ik iets liever niet of anders wilde doen) en over mijn grenzen ging, handelde ik hier eigenlijk amper naar vanwege die onderliggende angst. Tijd voor verandering!

Angst voor te weinig inkomsten
Logisch natuurlijk dat mijn angst voor te weinig inkomen erger is geworden, nu ik een pand heb gehuurd wat mij in totaal zo’n 30.000 euro per jaar kost! Bovendien heb ik enorm veel geld geleend om mijn droom überhaupt waar te kunnen maken. Maar ik wist ook dat mijn angsten en overtuigingen niet ‘waar’ zijn. Hiermee hield ik mijn situatie juist in stand, want het universum spiegelt alleen maar de energie die ik zelf uitzend. Als ik geloof dat ik keihard moet werken om succesvol te zijn, dan is dat wat ik creëer. Als ik niet iets meer afstand mag nemen in contact met anderen, dan zie ik dit terug in mijn werkelijkheid. En ga zo maar door. Maar dit is niet wat ik wil, dat moge duidelijk zijn. Hoelang wilde ik nog 80 uur per week werken terwijl ik hier nauwelijks voor werd betaald? Tijd om mijzelf, mijn tijd en energie meer op waarde te gaan schatten.

Hypocriet?
Zoals de meeste mensen die mij kennen al weten:  ik geef vooral les in bewustzijn, de wetten van het universum en het positief beïnvloeden van je eigen levensgeluk en gezondheid d.m.v. meditatie, visualisatie en healing. Ik moet eerlijk bekennen dat ik mij in Madeira heb afgevraagd of ik op dat moment wel door kon gaan met lesgeven. Ik voelde mij ineens zo hypocriet! Zo van: ‘ik weet hoe je gelukkig kunt worden! Maar doe dan niet zoals ik. En ik weet hoe je gezond kunt worden! Maar doe dan vooral niet zoals ik’. Het was een confronterende realisatie.

Ik weet dat ik afgelopen jaren ook zo hard heb gewerkt om niet te hoeven voelen wat ik diep van binnen werkelijk voelde. Er speelde namelijk een rouwproces op de achtergrond mee, maar dit houd ik liever privé. En toch weet ik eigenlijk zeker dat alles precies zo is gegaan als mijn ware zelf wilde.  Als ik zou leren om mijzelf op waarde te schatten, dan zou ik dit weer door kunnen geven aan anderen. Als ik leer luisteren naar mijn gevoel, mijn grenzen en weerstand, dan geef ik het goede voorbeeld. Mijn gevoel geeft uitstekend aan wat ik wel of niet wil en waar mijn grenzen liggen, maar ik heb, net als velen met mij, moeite om hiernaar te durven luisteren. Als ik leer om mij in eerste instantie met mijzelf te verbinden, dan kan ik die boodschap niet alleen doorgeven, maar het ook daadwerkelijk uitstralen.

Het was naar mijn idee absoluut de bedoeling van mijn ware zelf dat ik dit centrum zou beginnen. Ik wilde eerst ervaren wat ik NIET moest doen om gelukkig en gezond te worden, om er vervolgens achter te komen wat hier dan WEL voor nodig is. Alleen dan zou ik mijn opgedane kennis en ervaring door kunnen geven, want ik weet dat ik niet de enige ben die met dit soort zaken worstelt. Ik ben met mijn ervaringen een voorbeeld voor anderen. Als ik het kan, dan kunnen anderen het natuurlijk ook!

Ik stelde mijzelf toen opnieuw de vragen: Waar word ik nu eigenlijk echt gelukkig van? En wat wil ik bereiken? Als ik nu dood zou gaan, waar zou ik dan spijt van hebben? De antwoorden waren eigenlijk heel simpel.

Genezen
Belangrijkste conclusie is dat ik niet dood wil gaan voordat ik zelf genezen ben. En ik weet inmiddels dat dit binnen mijn mogelijkheden ligt. Waar artsen mij vroeger meldden dat ik ongeneeslijk ziek ben en dat ik ermee moest leren leven, vertellen zij mij tegenwoordig dat de prognose is dat ik 100% zal herstellen. Tot zover de wet van aantrekking:-) Dit zijn de signalen dat ik op de goede weg ben, omdat ik mij als geen ander realiseer dat ik mijn eigen werkelijkheid creëer.

Dat ik (normaal gesproken) inhoudelijk erg gelukkig ben met het werk wat ik doe wat betreft lesgeven en mensen begeleiden, werd wel gelijk weer duidelijk. Ik zou niets anders willen; hier ben ik voor bestemd. Voorwaarde is dan alleen wel dat ik meer rolmodel kan staan voor hetgeen ik uitdraag. En dat is dat ik mijn focus vooral op mijn eigen welzijn ga leggen zodat ik mij lekker fit en sprankelend ga voelen.
Wat ik minder wil gaan doen, is al het werk eromheen. Hierin zoek ik nu naar oplossingen.

Spoedcursus ondernemen voor empaten
De vraag is dus: hoe word ik gezond en gelukkig? En nu ondervind ik als het ware een realtime spoedcursus in structureren, zakelijker worden, delen, hulp vragen, grenzen stellen (NEE zeggen) en prioriteiten stellen.  Allemaal zaken die mij als empathisch persoon van nature wat minder goed afgaan. Gelukkig weet ik uit mijn eigen lessen hoelang het ongeveer duurt om nieuwe gewoontes aan te leren. Het is feitelijk een kwestie van oefenen, oefenen en nog eens oefenen met je nieuwe gedachten, gevoelens en gedrag. En jezelf elke keer de vraag stellen: staan deze gedachten, gevoelens en gedraging in lijn met hetgeen ik werkelijk wil bereiken? Uit mijn comfortzone dan maar weer, maar gelukkig ben ik daar in ieder geval wel goed in!
Humor is voor mij erg belangrijk. Ik kan dan misschien nog niet zo goed zijn in NEE zeggen; ik blink in ieder geval uit in pleasen! Zulk soort dingen zeggen voelt zoveel malen beter!

En dus heb ik voor 2019 een mooi lijstje met intenties opgesteld. Je kunt het geen goede voornemens noemen, omdat ze zijn geformuleerd als feiten. Enige wat ik mijzelf heb voorgenomen is om dit lijstje iedere dag te repeteren, omdat ik weet dat een soort mantra uiteindelijk een nieuwe groef zal maken in mijn onderbewustzijn. Door herhaling worden nieuwe gewoontes vanzelf gewoon. Daarnaast gebruik ik mijn voorstellingsvermogen en mijn innerlijke zintuigen (zien, voelen, horen, weten, ruiken en proeven) om hetgeen ik zeg of denk al helemaal te ervaren alsof het al zo is. En dan merk ik dat ik vanzelf begin te glimlachen.

Het mooie is dat ik weet dat ik de zinnen nog niet eens hoef te geloven, want op een dag worden ze vanzelf waar. Zo werkt nu eenmaal de wet van aantrekking (energie trekt soortgelijke energie aan). Zolang het herhalen van de zinnen mij een goed gevoel oplevert, ben ik lekker bezig. Ik ga dit dan vanzelf terug zien in mijn lichaam, mijn omgeving, mijn relaties en ervaringen. En dus ben ik ze gaan herhalen, herhalen en nog eens herhalen. Ik schaaf de zinnen regelmatig bij. Ik heb ze opgenomen om ze af te kunnen spelen als audiobestand. Zodoende programmeer ik mijn onderbewustzijn met een nieuwe werkelijkheid. Het wordt dan vanzelf mijn nieuwe levensverhaal.

Programma’s zijn bijna allemaal ontstaan in onze eerste 7 levensjaren. Deze groeven zitten allemaal goed opgeborgen in ons onderbewustzijn. 95% van ons gedrag komt voort uit deze onbewuste programma’s. Je kunt ze herprogrammeren door er nieuwe (gewenste) programma’s voor in de plaats te zetten en hierbij je zintuigen te gebruiken. Ik geef les in het begeleiden van mensen naar de meest effectieve bewustzijnsstaat en energie om het beste te kunnen herprogrammeren.

De wet van aantrekking en je hoogste potentie
De wet van aantrekking maakt geen onderscheid tussen fantasie en werkelijkheid. Fantasie wordt vanzelf werkelijkheid op het moment dat je energie is afgestemd op datgene wat je wilt bereiken en je hier alvast de waardering, dankbaarheid en vreugde bij ervaart die jouw energie omhoog brengen. M.a.w.: je gebruikt je voorstellingsvermogen en innerlijke zintuigen om oude, ongewenste programma’s te herprogrammeren. Als je dit ook nog eens doet vanuit de bewustzijnsstaat waarin jouw bewustzijn is verbonden met je onderbewustzijn, dan werkt dit het meest effectief. De hoogte energie/trilling die je kunt bereiken is wanneer je bent afgestemd op jouw ware zelf en jouw hoogste potentie.
Gelukkig weet ik inmiddels wat mijn hoogste potentie is. Ik weet waar mijn ware zelf naar toe wil. Ik WEET dat ik ga genezen en dat ik als ervaringsdeskundige anderen help om ditzelfde te (laten) bereiken.

Balans
Ik ben onderweg. Wat ik nu mag leren, is om hier meer bij achterover te leunen. Het harde werken hield mij feitelijk tegen om datgene te bereiken wat ik werkelijk wens (vanuit rust en vertrouwen mijn pad volgen), omdat ook dit voortkwam uit een onbewust programma. Balans is bij mij het sleutelwoord en ik geloof dat dit ook voor anderen geldt. Balans tussen privé en werk, tussen inspanning en ontspanning/rust, gezond leven en mediteren, werken en spelen, tijd voor samen zijn en tijd voor mij alleen, inademen en uitademen, beperking (grenzen) en mogelijkheden. Aarde en Bron, lichaam en geest, ego en ziel. Alles draait om evenwicht. Zonder structuur geen vrijheid, zonder lijf geen manifestatie, zonder ziel geen inspiratie of bezieling.

Dit is mijn lijstje uiteindelijk geworden:

  • Ik ben fit, slank en gezond. Ik ben een prachtige vrouw. Mijn huid is glanzend, gehydrateerd en zacht. Mijn lichaam en spieren zijn ontspannen en toch krachtig en vitaal. Gezond leven gaat mij natuurlijk af. Ik vind het heerlijk dat ik genoeg energie heb om te doen waar ik zin in heb. Ik geniet van mijn leven.
  • Ik ben de baas over mijn agenda en daginvulling. Ik ervaar een goede balans tussen werk en privé. Ik heb een structuur in mijn daginvulling gevonden waar ik mij goed bij voel. In die structuur zijn meditatie, beweging, gezond eten, werken en ontspannen op een natuurlijke manier met elkaar verweven.
  • Ik stel mijzelf en mijn eigen gezondheid en levensgeluk voorop. Zodoende ben ik een voorbeeld voor anderen.
  • Ik werk vanuit rust en vertrouwen en verdien daarmee genoeg geld om een fijn en comfortabel leven te leiden. Ik woon in een mooi groot huis met een heerlijke tuin en ga regelmatig op vakantie en de natuur in, met mijn dierbaren of alleen.
  • Ik ben een waardevol, inspirerend mens. Ik ga liefdevol met mijzelf om en ben omringd met liefdevolle, gelijkgestemde mensen die op hun beurt mij weer inspireren.

Het lijstje is niet helemaal compleet want sommige dingen houd ik nog wel graag privé, maar zo heeft iedereen volgens mij wel een goede indruk.

Ik hoop dat ik mensen hiermee heb geïnspireerd om ook zo’n lijstje te maken en misschien willen sommigen het ook delen? Dan kunnen we uitwisselen hoe het ermee gaat! Ik zal een post op Facebook zetten.

Ik wens iedereen hele fijne feestdagen en een inspirerend, humorvol, liefdevol en gezond 2019. Laten we ervan genieten! Het mooiste wat je kunt worden is je WARE ZELF.

Liefs,
Sandra

22 december 2018