Terug naar pagina inhoud en modules 2e leerjaar
In deze module leer je hoe je ‘in gesprek’ kunt gaan met fysieke klachten en/of aandoeningen. De (emotionele) oorzaak van een klacht of aandoening wordt hierdoor inzichtelijk gemaakt, waarna er d.m.v. therapeutische technieken tot transformatie en heling kan worden overgegaan.
Een klacht of aandoening kun je zien als een neutrale reflectie van jouw lichaam en onbewuste. Iets wat jij denkt en voelt, zie je terug in je lijf. Vaak hebben klachten te maken met iets wat je heel graag wilt, maar niet doet. Of dat je iets niet wilt maar wel doet. Jouw weerstand is zichtbaar. Fysieke klachten kun je echter ook zien als een poging van jouw lichaam en onbewuste om jou te helpen. Je bent niet ziek, jouw lichaam probeert te helen. Wij mensen ervaren dit echter niet zo: we willen ervan af!
Je hoort vaak van mensen dat zij tijdens en/of na een ziekteperiode enorm zijn gegroeid in bewustzijn. De ziekte of klachten hebben geholpen om met de aandacht naar binnen te gaan, en op zoek te gaan naar wie zijn werkelijk zijn. Als je klachten en/of aandoeningen op die manier bekijkt, dan vraagt dit niet om strijd, maar om overgave: een totale acceptatie van wat er is, in overgave en vertrouwen.
Het onderzoek biedt een prachtige mogelijkheid tot groei, om zo weer dichter bij ons ware zelf te komen.
De methode EKT is zeer effectief om een snelle verbetering van klachten te bewerkstelligen. Je leert ook kijken naar ziektewinst. Neem bijvoorbeeld iemand die zijn grenzen niet aan durft te geven. Een klacht of ziekte is dan een uitstekende manier om dit niet te hoeven doen. De persoon kan niet want hij/zij is ziek! Als EKT leer je cliënten om dan wél hun grenzen aan te geven. De klacht of ziekte is dan namelijk niet meer ‘nodig’.
Zodra bekend is waar de klacht of aandoening voor staat, kun je naar de oorspronkelijke pijn of emotionele blokkade toe gaan. Vervolgens kan er tot ontlading/uiting en transformatie en heling worden overgegaan. En daarna op het voorstellen van de gewenste situatie.
Je ontvangt een handout met schriftelijke informatie en de basis van anatomie, maar de training is vooral ervaringsgericht. Je oefent met je medestudenten.
Docent: Sandra Valk.